Eneco onderhandelt over het uitlenen van een turbine in een elektriciteitscentrale die vorig jaar in Rotterdam is geopend.

Dat bevestigt een woordvoerder van het energiebedrijf zaterdag na een bericht hierover in de Volkskrant. 

In de centrale staan twee gasturbines om stroom op te wekken. Een daarvan blijft in ieder geval in gebruik, zegt de woordvoerder. Wat het voor het personeel betekent als de andere turbine wordt uitgeleend kon hij vanwege de lopende onderhandelingen niet zeggen. 

Getakeld

Als het tot een deal komt, wordt de turbine uit de centrale getakeld en op transport naar Azië gezet, schrijft de Volkskrant op basis van ingewijden. Sinds de opening zou de centrale zo'n driekwart van de tijd hebben stilgestaan. 

Vanwege de overcapaciteit aan stroomproductie in Nederland en de buurlanden zou de prijs veel te laag zijn om met een gascentrale winst te maken. Op iedere met gas geproduceerde kilowattuur zou verlies worden gemaakt. 

652 miljoen

De centrale, die 652 miljoen euro heeft gekost, werd vorig jaar bij de opening als ideaal gepresenteerd om de wisselingen in windstroom te compenseren. In 2004 werd de weg vrijgemaakt voor nieuwe kolen- en gascentrales. De productiecapaciteit in Nederland is daarna grofweg verdubbeld.

Door de crisis zakte de vraag naar stroom echter in. Ook produceren Duitse windmolens en zonnepanelen veel stroom, waardoor de prijs op zonnige en winderige dagen bijna tot nul zakt, schrijft de krant. 

Azië

Veel centrales die bijvoorbeeld nog kolen stoken draaien daarom minder of zijn zelfs uitgezet. De turbine uit de centrale van Eneco is in Azië wel gewild. In Japan zijn vanwege de ramp in Fukushmia kerncentrales weggevallen.

Dat wordt opgevangen door snel gascentrales te bouwen, legt de krant uit. De bouw van zo'n centrale duurt ongeveer anderhalf jaar. Een tweedehands gasturbine zou veel tijdswinst opleveren. het is nog niet duidelijk was de gasturbine moet opbrengen.