AMSTERDAM - Waarschijnlijk nog voor het zomerreces neemt het kabinet een besluit over een beursgang van Schiphol. Binnenkort staat de kwestie op de agenda van de ministerraad, aldus Het Financieele Dagblad, dat zich baseert op 'betrouwbare bronnen rond het kabinet.

Een positief besluit van het kabinet zou in het najaar aan de Tweede Kamer kunnen worden voorgelegd. Het voorstel tot privatisering van Schiphol is afkomstig van staatssecretaris Melanie Schultz van Verkeer. Zij wordt gesteund door de VVD-fractie en door minister Gerrit Zalm van Financiën.

Schultz wil volgens betrokkenen eerst een minderheid naar de beurs brengen. De staat heeft momenteel 75,8 procent van de aandelen in handen. De rest is in handen van Amsterdam (21,8 procent) en Rotterdam (2,4 procent). De totale beurswaarde van Schiphol wordt geschat op twee miljard euro.

Minister Laurens Jan Brinkhorst (D66) van Economische Zaken twijfelt nog over het besluit. "Hij vreest dat met Schiphol een monopolist in de markt wordt gezet", zegt een partijgenoot van de minister. D66 is net als het CDA alleen voor een beursgang als deze aantoonbaar meerwaarde heeft. Het CDA zegt 'heel kritisch' tegenover een beursgang te staan, maar is niet principieel tegen.