AMSTERDAM - De anderhalve-literfles, die nu nog meerdere malen wordt gebruikt, zal binnenkort worden vervangen door een eenmalig exemplaar. Dat meldt de Volkskrant naar aanleiding van geheime afspraken die staatssecretaris Pieter van Geel van Milieu met de frisdrankindustrie heeft gemaakt.

De overeenkomst is al in december 2002 gesloten. Van Geel heeft daarbij zijn zowel zijn eigen ambtenaren als de Tweede Kamer gepasseerd. Het is niet bekend wanneer de meermalige fles verdwijnt. Als voorwaarde aan de deal heeft Van Geel gesteld dat de nieuwe fles niet slechter voor het milieu is.

Recycling Netwerk, een organisatie die acht milieuorganisaties vertegenwoordigt, is razend over het verdwijnen van de statiegeld petfles. Een eenmalige fles geeft tweeënhalf keer meer afval, vergt 70 procent meer energie en veroorzaakt tot 50 procent meer broeikasgas dan een meermalen te gebruiken fles, die tot vijfentwintig meegaat.

De industrie vindt de meermalige fles echter te duur, onder meer vanwege het vervoer van lege flessen terug naar de fabriek. Ook supermarkten worstelen met de opslag van de flessen.