Supermarkten gaan maandag in overleg met de Nederlandse producenten van melkpoeder over de schaarste aan babymelkpoeder.

Dit zei directeur Marc Jansen van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) vrijdag.

Door de enorme vraag naar babymelkpoeder vanuit China kan het gebeuren dat in de schappen tijdelijk geen melkpoeder te vinden is. ''Nederlandse ouders grijpen daardoor mis'', stelt Jansen.

De koepelorganisatie van de supermarkten wil ook de overheid bij het overleg betrekken om te bekijken of de exporten naar China een halt toegeroepen kunnen worden.

Excuses

Donderdag publiceerde babyvoedingsmiddelenfabrikant Nutricia een paginagrote advertentie in verschillende dagbladen, waarin het bedrijf zijn excuses aanbiedt voor de tekorten.

''We worden in Nederland de afgelopen maanden geconfronteerd met een ongekend hoge vraag naar Nutrilon. Deze toename is voornamelijk toe te wijzen aan de vraag van ouders buiten Nederland', schrijft topman Christophe Wadel in de advertentie.

China

Eerder stelden fabrikanten Hero Benelux en Danone (Nutricia) dat het aanbod onder controle is. Beiden voerden de productie flink op door de onverminderd hoge vraag uit China.

Chinese ouders hebben minder vertrouwen in binnenlands geproduceerde melk. Veel Chinezen zijn op hun hoede met lokale producten sinds in 2008 acht baby's omkwamen na met melamine besmette melk te zijn gevoed.

Goedkoop

Veel Chinezen kopen voorraden melkpoeder in Nederland op om die voor grof geld weer te verhandelen in China, zo kwam eerder aan het licht. In Nederland is de prijs van melkpoeder relatief laag, terwijl zuivelproducten uit ons land internationaal hoog staan aangeschreven.

Afgelopen maanden heeft Nutricia de bevoorrading van Nutrilon al flink verhoogd. Ook is in veel supermarkten en drogisterijen een maximum ingesteld aan het aantal verpakkingen dat per klant kan worden gekocht.

Toch zijn er nog steeds veel Nederlandse ouders die verschillende winkels moeten afstruinen voor de babyvoeding van hun kroost, betreurt Nutricia. Marktleider Danone durft niet te zeggen wanneer dit probleem zal zijn opgelost.