AMSTERDAM - De Europes beurzen gingen donderdag allemaal opgewerkt het paasweekend in. Op Goede Vrijdag wordt er niet gehandeld. Na een rustige ochtend, had ook het Damrak er in de middag zin in.

Bekijk video

Slechts vijf van de 25 hoofdfondsen boekten een verliesje, waardoor de AEX-index 7,94 punten of anderhalf procent hoger sloot op 531,21. Ook de middelgrote fondsen zagen hun koersen overwegend stijgen. De Midkap-index eindigde op 527,78. Dat is 5,71 of iets meer dan 1 procent hoger dan het slot van een dag eerder.

Redelijke koersstijgingen waren er ook voor de indices van de belangrijkste Europese beurzen. Zo groeide de CAC-index van de beurs in Parijs 1,4 procent. In Londen noteerde de FTSE-index een winst van 57 punten, iets meer dan 1 procent.

Vooral het Britse drankenbedrijf Diageo deed het goed en won ruim 3 procent. Het energieconcern EON was tot enkele uren voor sluiting van de beurs in Frankfurt met ruim 2 procent de grootste stijger onder de fondsen die de DAX-index vormen. Die graadmeter stond tegen 18.00 uur bijna 1 procent in de plus.