WASHINGTON - De Amerikaanse topbankier Alan Greenspan heeft dinsdag gewaarschuwd voor risico's die de economische groei van zijn land kunnen aantasten. Tijdens een hoorzitting in de Amerikaanse Senaat verwees hij daarbij naar een eventuele nieuwe terroristische aanslag. Greenspan voegde eraan toe dat de kans op een terreuractie "gelukkig klein" is.

Over een eventuele renteverhoging hield de president van het stelsel van Amerikaanse centrale banken, de Federal Reserve (Fed), zich op de vlakte. Gezien de groeicijfers van de Amerikaanse economie houden veel analisten er rekening mee dat de rente later deze maand omhoog gaat. Het belangrijkste tarief ligt nu op het lage niveau van 1 procent.

Inflatie

Greenspan verklaarde dat de inflatie in de Verenigde Staten de komende tijd geen reden is tot zorg. Wel zei hij dat de hogere energieprijzen een probleem kunnen vormen voor de economie. Dinsdag bleek dat de inflatie in de VS in mei vooral door de energie- en voedselprijzen is gestegen.

De 78-jarige Greenspan zei verder dat hij bereid is om aan te blijven als president van de Fed, een functie die hij sinds 1987 bekleedt. President Bush heeft hem voorgedragen voor een vijfde en laatste ambtstermijn. De bankcommissie van de Senaat zal hier waarschijnlijk binnen enkele dagen over stemmen. Daarna is de voltallige Senaat aan zet. Als die voor 20 juni niets doet, is de nieuwe ambtstermijn van Greenspan een feit.