De troonswisseling levert de Nederlandse middenstand naar verwachting enkele miljoenen aan extra omzet op.

Het zal echter niet in de buurt komen van grote evenementen als het EK of WK-voetbal. Dat zegt een woordvoerster van Detailhandel Nederland maandag.

''De gemiddelde dagomzet van de detailhandel is 260 miljoen euro. In aanloop naar de troonswisseling komen daar naar verwachting enkele procenten per dag extra bij'', vertelt de zegsvrouw. Dat is aanzienlijk minder dan bijvoorbeeld de 100 miljoen euro aan extra inkomsten die het laatste EK de middenstand opleverden.

Volgens Detailhandel Nederland wordt er vooral veel geld uitgegeven aan gebak, zoals oranjetompoezen en oranjevlaai. Ook oranjespullen als t-shirtjes, mokken en lepeltjes vinden volgens haar gretig aftrek.

Horeca

De horeca kan eveneens rekenen op extra omzet. Volgens Koninklijke Horeca Nederland bezoeken er dit jaar door de troonswisseling ongeveer 7 procent meer mensen cafés, discotheken en snackbars, vergeleken met Koninginnedag vorig jaar.

Van alle Nederlanders in de leeftijd van 16-64 jaar brengt volgens de brancheorganisatie 44 procent een bezoek aan de horeca op de dag van de troonswisseling.

Alles over de troonswisseling l Dossier Koninginnedag
Foto's troonswisseling l Foto's Koninginnedag l Zelf uploaden

Programma troonswisseling in Amsterdam