Nederland heeft een grote aantrekkingskracht op buitenlands kapitaal. Maar buitenlandse bedrijven betalen over slechts een klein deel van de 'investeringen' belasting, omdat alleen dat deel in de reële economie komt. 

Dat blijkt uit recente cijfers van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), zo schrijft de krant Financial Times maandag. Voor Luxemburg geldt hetzelfde verhaal.

In Nederland zou vorig jaar 3,5 biljoen dollar aan buitenlands kapitaal zijn binnengekomen. Daarvan kwam slechs 573 miljard terecht in de reële economie, becijferde de OESO. De rest eindigde in brievenbusfirma's en holdingmaatschappijen die ontworpen en opgezet zijn om belastingaanslagen te vermijden.

In Luxemburg zou 2,3 biljoen dollar zijn geïnvesteerd terwijl 122 miljard in de economie terecht kwam. In Nederland en Luxemburg kwam in 2012 samen evenveel kapitaal binnen als in de Verenigde Staten, Duitsland en Groot-Brittannië bij elkaar, aldus de OESO.

Risico

OESO-secretaris-generaal Angel Gurría zei eerder dat bedrijven bijna niets kwalijk is te nemen, omdat zij gebruik maken van regels en mogelijkheden die door overheden zelf zijn opgesteld. Deze praktijk vormt volgens hem een groot risico voor de belastinginning en de overheidsinkomsten.

Door de crisis en de bezuinigingen die veel landen moeten doorvoeren, is er de afgelopen tijd veel aandacht voor grote bedrijven die belastingafgifte vermijden door hun kapitaal via de meest fiscaal-vriendelijke routes te sluizen.

De rol van Nederland als 'belastingparadijs' werd recent nog eens belicht, onder meer nadat bekend werd dat bedrijven als Google en Ikea op legale wijzen belasting ontduiken via toegestane Nederlandse financiële constructies.