ZOETERMEER - Nederlandse transportbedrijven krijgen veel te laat van de Duitse regering te horen of de kilometerheffing voor vrachtwagens in dat land doorgaat. De Duitse overheid laat slechts twee weken voor de geplande invoering op 1 januari 2005 weten of de tol er daadwerkelijk komt. Dat liet Transport en Logistiek Nederland (TLN) dinsdag weten.

"Onacceptabel", heeft TLN-voorzitter, M. Harst, in een brief aan de Duitse minister van Transport geschreven. "Wij willen uiterlijk 1 augustus weten waar we aan toe zijn." Duidelijkheid is volgens TLN noodzakelijk omdat de vervoerders na de zomer beginnen aan de onderhandelingen over de vrachtprijzen.

Door de onzekerheid over de tolheffing weten de transporteurs niet zeker of ze de elektronische kastjes moeten inbouwen die bijhouden hoeveel kilometer een vrachtwagen aflegt. Duitsland geeft een bonus aan ondernemers die de kastjes kopen. Dan moeten ze zich wel voor 30 juni inschrijven.

De tolheffing is al verschillende keren uitgesteld. Aanvankelijk stond de start gepland op 31 augustus vorig jaar. TLN schat dat de heffing Nederlandse vervoerders jaarlijks circa 115 miljoen euro kost.