Aan de vele vertragingen in het Amerikaanse vliegverkeer door bezuinigingen op de luchtverkeersleiding kan snel een einde komen. 

De Amerikaanse Senaat heeft donderdag unaniem ingestemd met het herstellen van de financiering van luchtvaartautoriteit FAA.

Als het Huis van Afgevaardigden ook instemt, kan de FAA weer op volle toeren gaan draaien. Mogelijk gebeurt dat vrijdag al.

Door 'automatische' bezuinigingen moest de luchtvaartautoriteit het ineens met honderden miljoenen dollars minder doen. Luchtverkeersleiders en andere medewerkers werden daarom met onbetaald verlof gestuurd om de bezuinigingen op te vangen.

Rondjes cirkelen

Door onderbezetting op de verkeersleiding bleven vliegtuigen de afgelopen dagen langer rondjes cirkelen voordat ze konden landen. De situatie leidt dagelijks tot zo'n duizend extra vertraagde vluchten, tot grote ergernis van reizigers.

Ongewenste bezuinigingen op overheidsdiensten als de FAA zijn het gevolg van de diepgaande verdeeldheid tussen de Democraten en de Republikeinen. De politici hebben namelijk in het verleden afgesproken dat het grote overheidstekort 'automatisch' omlaag geschroefd wordt als de politici het onderling niet eens kunnen worden over de begroting.