'Banken laks met uitvoeren duurzaamheidsbeleid'

Banken hebben hun beleid ten aanzien van duurzaamheid vorig jaar verbeterd, maar de uitvoering van dat beleid laat nog te wensen over.

Dat blijkt uit onderzoek van de Eerlijke Bankwijzer, een initiatief van Oxfam Novib, FNV, Amnesty International, Milieudefensie, Dierenbescherming en IKV Pax Christi.

Acht van de tien grootste banken hebben vorig jaar nieuw duurzaamheidsbeleid ingevoerd. Samen voerden ze 25 'meetbare aanscherpingen' door op sociaal en milieubeleid.

ABN AMRO, Rabobank en Van Lanschot verbeterden hun wapenbeleid en Aegon en ING voerden nieuwe criteria in voor investeringen in de mijnbouw- en olie- en gassector. Verder verbeterde ASN Bank zijn mensenrechten- en klimaatbeleid en stelden NIBC en SNS scherpere eisen aan dierenwelzijn.

Volgens de Eerlijke Bankwijzer beseffen de meeste banken dat hun beleid op onderwerpen als mensenrechten, dierenwelzijn en wapenhandel moet verbeteren. Het beleid wordt volgens het onderzoek echter lang niet altijd toegepast.

Zo investeren meerdere banken nog in kernwapenproducenten en doen veel banken die in scheepvaartbedrijven investeren te weinig om slechte arbeidsomstandigheden of milieuschade bij de scheepssloop aan te pakken.

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie