De Chinese vraag naar melkpoeder blijft onverminderd hoog, maar het aanbod is op dit moment onder controle. Dat stelt de fabrikant van Friso-melkpoeder Hero Benelux.

Volgens Hero komt dat onder meer doordat de fabrikant de productie sinds eind vorig jaar fors heeft verhoogd. Inmiddels maakt het bedrijf 40 procent meer melkpoeder dan eerder.

De laatste tijd duiken er weer nieuwe berichten op van Chinezen die in Europese landen grote hoeveelheden babymelk opkopen en verschepen naar China. Dit speelt ook in Duitsland, Engeland en België.

Chinese ouders hebben minder vertrouwen in binnenlands geproduceerde melk. Veel Chinezen zijn op hun hoede met lokale producten sinds in 2008 acht baby's omkwamen na met melamine besmette melk te zijn gevoed.

Minder lege schappen

Hero merkt dat er in Nederland nog steeds een grote Chinese vraag naar melkpoeder is. Maar sinds januari is er wel minder kans op lege schappen.

Ook Danone, dat Nutricia-melk maakt, beaamt dat het poeder "slechter verkrijgbaar" is dan het bedrijf zou wensen. Volgens de woordvoerder zijn er geen signalen dat de Chinese vraag afneemt.

Net als Hero, heeft ook fabrikant Danone de productie van babymelk inmiddels flink opgevoerd. "We begrijpen dat de toegenomen vraag het resultaat is van niet-officiële export naar China om zo te kunnen voldoen aan de behoeften van Chinese ouders die internationale merken voor hun kinderen willen", stelde Danone in een verklaring.

Tijdelijke webwinkel

Sinds eind februari heeft Hero ook een tijdelijke webwinkel voor melkpoeder geopend. Daar kunnen Nederlandse ouders eens in de 3 weken voor pakken melkpoeder terecht als het poeder in de winkel is uitverkocht.

Verder is het bedrijf constant in overleg met supermarkten en drogisterijen om te zoeken naar oplossingen. Op de plekken waar de vraag naar melkpoeder groot is, hangen in supermarkten en drogisterijen bordjes.

Daarop staat dan het maximum aantal pakken melkpoeder dat een klant mee mag nemen. Zo wordt voorkomen dat de schappen leegraken. Dat geldt vooral voor West- en Zuid-Nederland.

Structurelere oplossingen

Danone is eveneens in gesprek met retailers en hoopt over "enkele weken" met structurelere oplossingen te kunnen komen.

De woordvoerder van Hero zegt dat de verschillende maatregelen ervoor zorgen dat de tekorten minder groot zijn. Hij wil voorkomen dat Nederlandse consumenten ook gaan hamsteren en benadrukt dat de vraag op dit moment handelbaar is.

Export naar China

Nederlands melkpoeder kan niet legaal naar China worden geëxporteerd, omdat de samenstelling niet voldoet aan de Chinese wetgeving.

Danone maakt in China ook melkpoeder voor de Chinese markt onder de merknaam Dumex. Het bedrijf merkt dat daar in China nog altijd veel vraag naar is.

Fabriek in Assen

Woensdagochtend maakte de gemeente Assen bekend dat het Chinese bedrijf Xian Consummate een fabriek voor babymelkpoeder wil bouwen. Het bedrijf wil de babymelk exporteren naar China.

Volgens Nutricia en Hero is het onduidelijk of een Chinese melkpoederfabriek in Assen een oplossing is voor de grote vraag naar melkpoeder.