Het Chinese Xian Consummate gaat een fabriek voor babymelkpoeder bouwen in Assen. Met de investering is twintig tot dertig miljoen euro gemoeid. Dat meldt de gemeente Assen woensdag.

De babymelk wordt geëxporteerd naar China, waar het vertrouwen in binnenlands geproduceerde melk sterk is afgenomen na vervuiling met melamine.

Volgens de gemeente is het voor het eerst dat Chinezen in Nederland een fabriek bouwen om de producten vervolgens te exporteren naar hun eigen land.

De deal rond de fabriek is nog niet geheel rond, maar de gemeente spreekt de hoop uit dat de bouw in januari kan beginnen. Een jaar later moet de fabriek open zijn. De fabriek moet uiteindelijk tweehonderd banen opleveren.

Nederlandse ondernemer

Ook een Nederlandse ondernemer is betrokken bij de bouw van de fabriek, maar de gemeente Assen wil niet zeggen om wie het gaat. Onder meer Het Financieele Dagblad meldt dat het gaat om Scepter Brands uit Breda.

De Nederlandse ondernemer wordt verantwoordelijk voor het aanleveren van de grondstoffen en de productie in de fabriek.

Het moederbedrijf van Xian Consummate is Konful International Limited uit Hongkong, dat Babymill-melkpoeder van het Nederlandse bedrijf Scepter Brands Company importeert.

Babymelk

De laatste tijd duiken steeds meer berichten op van Chinezen die in Europese landen grote hoeveelheden babymelk opkopen en verschepen naar China. Veel Chinese ouders zijn op hun hoede met lokale producten sinds in 2008 acht baby's omkwamen na met melamine besmette melk te zijn gevoed.

Fabrikant Danone heeft de productie van babymelk inmiddels flink opgevoerd. "We begrijpen dat de toegenomen vraag het resultaat is van niet-officiële export naar China om zo te kunnen voldoen aan de behoeften van Chinese ouders die internationale merken voor hun kinderen willen", stelde Danone in een verklaring.

In Groot-Brittannië mogen consumenten nog maximaal twee eenheden per persoon aanschaffen. Ook in Nederland hanteren verkooppunten maximale hoeveelheden.