SCHIPHOL - Luchthaven Schiphol heeft een bod uitgebracht op de Brusselse concurrent Zaventem. Volgens een woordvoerster van Schiphol is er sprake van een voorlopig bod op 70 procent van de aandelen van de Belgische luchthaven.

"Na de zomer, in september, bepalen we of er een definitief bod volgt", stelde zij dinsdag. De zegsvrouw wil geen mededeling doen over de prijs die Schiphol wil betalen voor Zaventem.

Schiphol kijkt al jaren naar mogelijkheden ook buiten de Nederlandse landsgrenzen luchthavens te exploiteren. "Wij willen graag datgene waar we goed in zijn elders toepassen." Momenteel heeft het luchthavenbedrijf belangen in New York (terminal vier van de luchthaven John F. Kennedy) en in Brisbane (Australië).

In het geval van Zaventem gaat het om 70 procent van de aandelen die op de markt komen. Het is nog onduidelijk of Schiphol alleen of in samenwerking met een partner een gooi naar dat belang doet.

Momenteel heeft de Belgische staat ruim 63 procent van de aandelen van Zaventem-exploitant BIAC in handen. Dat belang willen de Belgen terugbrengen tot 30 procent.