De huizenprijzen in Nederland lagen in maart 7 procent lager dan in dezelfde maand vorig jaar. 

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.

De prijsdaling ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder is wel kleiner dan in de voorgaande maand, toen de huizen 8,3 procent goedkoper waren.

In het eerste kwartaal zijn 23.090 huizen verkocht, 3,6 procent minder dan een jaar eerder.

De huizenprijzen lagen in maart op hetzelfde niveau als in augustus 2003. Ten opzichte van de piek in augustus 2008 zijn de prijzen met ruim 18 procent gedaald. 

Beweeg de cursor over de lijn om de percentages te zien . De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Daan van Elk

De daling van de huizenprijzen geldt voor alle provincies, maar was het sterkst in het westen van het land en in Drenthe. In de provincies Zeeland en Groningen was de afname het kleinst.

In Utrecht en Noord-Holland lagen de prijzen 9 procent lager, in Zuid-Holland waren woningen 8 procent goedkoper. In Drenthe telden huizenkopers gemiddeld 10 procent minder neer voor een woning dan een jaar eerder.

Klik op de provincies voor meer informatie. De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier een grote versie.    - (c)NU.nl/Daan van Elk

Terwijl in bijna alle provincies minder woningen van eigenaar wisselden, nam in Flevoland en Noord-Holland het aantal verkopen licht toe. In Drenthe daalde het aantal woningtransacties met 11 procent het meest, gevolgd door Zeeland en Utrecht.