Sterkere economische groei in Europa is van levensbelang voor de hele wereldeconomie. 

Dat stelde de Amerikaanse minister van Financiën Jack Lew zaterdag bij de voorjaarsvergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

''Een sterkere vraag in Europa is essentieel voor wereldwijde groei'', stelde Lew. Volgens hem moet er een betere balans worden gevonden in de manier waarop de eurolanden bezuinigen.

Landen met een relatief goede positie zouden de vraag in hun land moeten stimuleren, om zo het hervormingsproces in de zuidelijke landen te steunen en te voorkomen dat de aanpassingen spaak lopen.

Onder vuur

Zijn Nederlandse collega Jeroen Dijsselbloem bestreed het beeld dat de eurolanden bij de IMF-bijeenkomsten onder vuur lagen vanwege de bezuinigingen en de tegenvallende economische groei. ''Er is hier waarschijnlijk meer gesproken over het monetaire beleid in andere regio’s'', zei hij in een bijeenkomst met de internationale pers.

Dijsselbloem, die Washington bezocht in zijn functie als voorzitter van de eurogroep, benadrukte dat er internationaal veel begrip is voor de aanpak van de problemen in de eurozone.

''Ons beleid is consistent. We richten ons op verbetering van de overheidsfinanciën, structurele hervormingen en de aanpak van de bankensector", aldus Dijsselbloem. ''Daarbij passen we het tempo van bezuinigingen al aan de economische omstandigheden aan."