Abvakabo-voorzitter Corrie van Brenk heeft zaterdag een laatste oproep gedaan op het kabinet om het laatste bod van de bond voor behoud van 65.000 banen in de thuiszorg over te nemen.

''Dit is echt een ultiem bod waarbij wij de redelijkheid zelve zijn'', zei Van Brenk op Radio-1. Ze riep het kabinet op om over de eigen schaduw heen te stappen en de thuiszorg te redden.

Kabinet, werkgevers en vakbonden waren er ook vrijdagavond niet in geslaagd een zorgakkoord te sluiten. Abvakabo deed daarna een eindbod en stelde een deadline voor het kabinet op 12.00 zaterdagmiddag.

Van Brenk zei zaterdag dat ze geen handtekening onder het sociaal akkoord zet als er 65.000 banen verloren gaan in de thuiszorg.

Vergaderen

De 18 bij de FNV aangesloten bonden vergaderen zaterdagmiddag over het sociaal akkoord, waarin kabinet, vakbeweging en werkgevers anderhalve week geleden afspraken maakten over onder meer de WW en het ontslagrecht.

Van Brenk zegt dat in haar voorstel de 0,3 procent van de totale loonsom in de thuiszorg beschikbaar komt om het dreigende banenverlies in de zorg te voorkomen. In het laatste kabinetsvoorstel verdwijnen volgens haar nog altijd 65.000 banen. Van Brenk denkt dat in haar voorstel niemand ontslagen hoeft te worden.

Hoofdpunten uit het sociaal akkoord

Vijf vragen over het sociaal akkoord