De vooruitzichten voor de economische groei worden voorlopig nog niet beter.

Dat stelde de president van De Nederlandsche Bank (DNB), Klaas Knot, vrijdag (plaatselijke tijd) in Washington.

''De laatste informatie over de economie is nog niet heel positief en leidt niet tot betere vooruitzichten", aldus Knot. Hij verwacht daarom niet dat de Europese Centrale Bank (ECB) binnenkort met prognoses komt die positiever zijn dan de vorige, uit december. ''Ik verwacht eerder een kleine neerwaartse aanpassing."

Het is volgens Knot nog niet duidelijk wat die negatieve vooruitzichten betekenen voor het beleid van de ECB. ''Onze ruimte om te manoeuvreren is beperkt. We hebben nog maar weinig munitie en moeten ons afvragen wat het juiste moment is om die in te zetten."

Kredietverlening

ECB-president Mario Draghi liet eerder op de dag nogmaals weten dat de centrale bank studeert op mogelijkheden om de kredietverlening aan Europese bedrijven te verbeteren. Volgens Knot is nog lang niet duidelijk welke vorm die maatregelen eventueel krijgen.

''Ten eerste moeten we ons afvragen of we die kredietrisico’s op de balans van de ECB willen nemen. Als je over dat bezwaar heen stapt is het de vraag welke instrumenten je kunt gebruiken. Linksom of rechtsom zijn dat geen maatregelen die op je korte termijn kunt effectueren. Je mag er dus op korte termijn ook niet veel van verwachten."

CPB

Het kabinet gaat er te makkelijk vanuit dat de economie de komende maanden weer kan aantrekken, stelt Coen Teulings, scheidend directeur van het Centraal Planbureau (CPB), in het AD. Premier Mark Rutte verwacht een hogere groei dan de 1 procent die het CPB voorspelt, maar dat is volgens Teulings niet realistisch.

Ook is Teulings het oneens met Ruttes pleidooi dat mensen nu een nieuwe auto of een nieuw huis moeten kopen. ''Ik denk niet: 'Als we allemaal maar wat vrolijker worden, gaat het weer goed met de economie'. De crisis is voorlopig nog niet voorbij.''

Hypotheekregels

Teulings stelt daarnaast in De Telegraaf en Het Financieele Dagblad dat de aanscherping van de hypotheekregels in de ijskast moet. Zolang de malaise op de huizenmarkt aanhoudt, is het onverstandig om het maximale leenbedrag bij de aankoop van een woning te verlagen, zegt hij in de interviews.

''Om dat te doen tijdens een huizenprijscrisis is minder gelukkig. Het gevolg is dat huizenprijzen nog verder onder druk komen te staan.''

Alle berichten over de schuldencrisis in ons nieuwsdossier