Pensioenfonds ABP heeft voor de vierde keer in een halfjaar tijd een schikking getroffen om Amerikaanse rommelhypotheken.

ABP maakte vrijdag bekend te hebben geschikt met de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs. De hypotheken stonden centraal tijdens de kredietcrisis in 2008, toen bleek dat ze veel minder veilig waren dan gedacht.

De afgelopen maanden schikte ABP ook al met JPMorgan Chase, Deutsche Bank en Countrywide om hetzelfde type rommelhypotheken. Omdat er nog zaken lopen tegen vier andere banken, wil ABP niet aangeven hoeveel geld er met de schikkingen gemoeid is. Wel stelt een woordvoerder van ABP dat het om 'substantiële bedragen gaat'.

ABP kocht in de jaren voor de kredietcrisis voor 'een paar honderd miljoen euro' aan Amerikaanse hypotheekobligaties. De obligaties hadden een hoge kredietwaardigheid, omdat er hypotheken als onderpand waren vergeven. De obligaties bleken tijdens de kredietcrisis echter veel minder veilig dan gedacht en verloren een groot deel van hun waarde.

Boos

Volgens ABP wilde Goldman Sachs graag schikken met het pensioenfonds. "Wij zijn een van de grootste beleggers ter wereld, dus Goldman wil niet dat we boos op ze zijn." ABP had in het eerste kwartaal van dit jaar een beschikbaar vermogen van 292 miljard euro.

Met de schikking zijn de zakelijke relaties tussen Goldman Sachs en ABP weer genormaliseerd. Het pensioenfonds benadrukt dat de bank wereldwijd een grote infrastructuur heeft, waar je moeilijk omheen kunt.

"Het is een beetje zoals met Prorail. Af en toe doet een wissel het niet en dan scheld je ze de huid vol. Maar uiteindelijk heb je ze toch nodig."