Het aantal werklozen is vorige maand verder opgelopen, blijkt donderdag uit cijfers van het CBS.

643.000 mensen zaten eind maart zonder werk, wat neerkomt op een werkloosheidspercentage van 8,1 procent. Er kwamen in maart 30.000 werklozen bij.

Drie maanden geleden was nog 7,2 procent van de beroepsbevolking werkloos. In het eerste kwartaal van 2013 kwamen er gemiddeld 24.000 werklozen per maand bij.

De stijging in de afgelopen drie maanden was het sterkst bij 25- tot 45-jarigen, meldt het CBS. In die leeftijdsgroep kwamen er per maand gemiddeld 11.000 werklozen bij. Bij mensen van 45 jaar en ouder nam de werkloosheid per maand met 8.000 personen toe, bij jongeren tot 25 jaar met 4.000.

Toename

De maandcijfers laten de snelste toename zien sinds het CBS in 2003 op de huidige manier maandcijfers ging bijhouden, licht CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen toe. "De werkloosheid ligt nu op een vergelijkbaar niveau als in het begin van de jaren '80", zegt de econoom. 

Van een absoluut record wil Van Mulligen echter niet spreken, omdat het ministerie van Sociale Zaken de werkloosheid destijds op een andere manier berekende. In 1983 zaten 639.000 mensen thuis zonder werk, een percentage van ruim 10 procent volgens de toen gangbare meetmethode.

Reserves

Volgens Van Mulligen raakt de crisis de arbeidsmarkt "nu echt op volle kracht". "De reserves zijn een keer op, dat zie je ook bij het toenemend aantal faillissementen." 

Het is volgens Van Mulligen niet te verwachten dat er in april een daling te zien zal zijn. "Als je kijkt naar het huidige economische tij, is het nauwelijks voor te stellen dat er een daling komt op korte termijn"', zegt hij.

De werkloosheid stijgt in Nederland al ruim anderhalf jaar vrijwel ononderbroken. Half augustus waren voor het eerst sinds 1996 meer dan een half miljoen Nederlanders werkloos.

In Nederland kregen eind maart bijna 380.000 mensen een ww-uitkering. een stijging van 0,8 procent.

Zie ook: Politici bezorgd over gestegen werkloosheid en 'Snelle groei werkloosheid voorspelt weinig goeds'

Minister Lodewijk Asscher zegt zich in een reactie het meest zorgen te maken over het tempo waarin de werkloosheid stijgt. Volgens de bewindsman laten deze ''ernstige cijfers'' het belang van het sociaal akkoord zien.

''We kunnen nu actiegericht aan de slag om de stijgende trend van werkloosheid te keren.''

FNV

 Voor FNV-voorzitter Ton Heerts zijn de donderdag gepresenteerde werkloosheidscijfers een aansporing om hard aan de slag te gaan met de plannen uit het vorige week gesloten sociaal akkoord. 

"We moeten de schouders eronder zetten en deze crisis en werkloosheid bij de kop pakken. Want elk ontslag dat we kunnen voorkomen is er een. En dat is nu bittere noodzaak.'' 

Beweeg de cursor over de lijn om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

D66

D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold noemt het Nederlandse werkloosheidspercentage "qua stijging in een categorie waar we ons niet thuis moeten voelen: in een rijtje van landen als Slovenië, Italië, Portugal en Griekenland''.

Dit heeft te maken met de grote onzekerheden van mensen, stelt de politicus. "Het uitstel van belangrijke hervormingen in het sociaal akkoord en het gebrek aan stabiliteit in de politiek dragen niet bij aan herstel van vertrouwen."

Banen

Het CDA vindt dat het kabinet snel meer banen moet creëren, liet CDA-fractievoorzitter Sybrand Buma weten. "Rutte denkt met afgedwongen optimisme, naast het CPB, ook het CBS te kunnen verslaan als we allemaal een auto kopen. Maar het kabinetsbeleid moet allereerst gericht zijn op meer banen", zegt Buma. 

Vijf vragen over werkloosheid