AMSTERDAM - De effectenbeurs in Amsterdam sukkelt rustig op het paasweekeinde af. De AEX-index, de graadmeter van de beurs, stond donderdag na een ochtend handelen 3,2 punten in de plus op ,44 punten. Dat is een stijging van 0,61 procent.

Bekijk video

De handel was vrij dun en grote stijgers of dalers waren er niet. Koploper in de AEX-index was ASML. Het technologiebedrijf boekte een koerswinst van bijna 2 procent door berichten dat TSMC, producent van halfgeleiders en klant van ASML, zijn investeringen gaat opvoeren. Hekkensluiter was KPN met een koersdaling van 0,85 procent.

Midkap

Ook in de MidKap-index gebeurde vrij weinig. De index voor middelgrote fondsen stond op een plus van 0,8 punten, 0,15 procent, op 522,87 punten. Volgens een handelaar is er vooral "een afwachtende houding" op de beurs. "De handel is rustig omdat men zich niet wil laten verrassen door een lang weekeinde." Volgens hem "wordt het kruit op het droge gehouden".

Koploper in de MidKap-index was Nedlloyd met een stijging van ,6 procent. Versatel daalde 3,8 procent en sloot de lijst met middelgrote fondsen.

Er waren voor het paasweekeinde al enkele, kleinere Europese beurzen dicht. Zo werd in Denemarken, Finland en Noorwegen al niet meer niet gehandeld. Op Goede Vrijdag zijn de beurzen in de Verenigde Staten en Europa gesloten. Maandag, tweede paasdag, blijven de Europese beurzen ook nog dicht.

Net als in Amsterdam zag het er op de andere beurzen kalm uit. De koersen liepen geleidelijk op, wat in Londen en Parijs resulteerde in een winst voor de beursindices van 1,1 procent. In Frankfurt was de beursindex 0,8 procent hoger.

In aandelen Alitalia kan donderdag niet worden gehandeld. De Italiaanse luchtvaartmaatschappij maakt later op de dag haar jaarcijfers bekend plus plannen om nieuw kapitaal aan te trekken. Over het algemeen waren de oliefondsen hoger door de stijging van de olieprijs.

Afwachten was troef voor de beleggers. Later op donderdag wordt de definitieve opgave van de groei van de Amerikaanse economie in het laatste kwartaal van vorig jaar vrijgegeven. Ook volgt ook de publicatie van de index van het Amerikaanse consumentenvertrouwen.

Verder willen de beleggers graag weten hoe de bedrijfsresultaten over het eerst kwartaal eruit zien. Ze hopen dat die duidelijk aangeven dat de economie aan het herstellen is.

Euro

Op de valutamarkten zag het er nog rustiger uit dan op de effectenbeurzen. De euro deed rond het middaguur 0,8710 dollar, wat minder dan de 0,8730 dollar bij aanvang van de handel. Tegenover het pond sterling was de koers bijna onveranderd op ,6120.