Het ''staat buiten kijf'' dat het kabinet er in augustus voor gaat zorgen dat het begrotingstekort in 2014 op maximaal 3 procent uitkomt.

''Daar committeren wij ons aan'', zei minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën dinsdag bij RTL Z.

Het kabinet had in maart een bezuinigingspakket van 4,3 miljard euro opgesteld om het tekort onder de Europese norm van 3 procent terug te dringen.

Maar dat pakket ligt voorlopig in de kast, als uitkomst van het sociaal akkoord dat het kabinet vorige week sloot met werkgevers en werknemers. Als het nodig is, komen de bezuinigingsmaatregelen meteen weer terug op tafel, zei Dijsselbloem. ''We hebben ze voorbereid. Het pakket ligt klaar.''

Bezuinigingen

Waar premier Mark Rutte er vorige week nog van uit ging dat de bezuinigingen niet meer nodig zullen zijn, ging Dijsselbloem niet zo ver. Wel is er volgens hem reden voor optimisme en ''heeft de minster-president dat goed verwoord''. Hij noemde Ruttes oproep om niet zo te somberen en geld uit te geven ''op zich prima''.

Dat we met z'n allen zo somber zijn is deel van het probleem, zei Dijsselbloem. Nederland staat er structureel goed voor en als de export verder aantrekt zal dat leiden tot meer investeringen, hogere salarissen en dan volgen de binnenlandse bestedingen vanzelf.

Hoofdpunten uit het sociaal akkoord

Vijf vragen over het sociaal akkoord

Vijf vragen begrotingsregels