UTRECHT - De 15.000 actiepaashazen van de vakbonden gaan grif van de hand tijdens de landelijke actiebijeenkomst van bouwvakkers in de Utrechtse Jaarbeurs. De hal die FNV Bouw, Hout- en Bouwbond CNV en Het Zwarte Corps (HZC) hebben afgehuurd, is berekend op zo'n .000 man. Actiecoördinator G. Wildeman van de CNV-bond stelt tevreden vast dat de hal rond een uur of tien 's ochtend half vol is.

"Bouwvakkers zijn loyale mensen. Ongeveer 70 procent in de sector is lid en komt altijd massaal opdagen met acties", verklaart Wildeman. De vakbonden hebben al zeven dagen met estafettestakingen achter de rug waarbij in totaal zo'n 6000 werknemers het werk neerlegden. Tijdens zes regionale actiebijeenkomsten kwamen tussen de 12.000 en 13.000 bouwvakkers.

Met de acties hopen de bonden de werkgevers, verenigd in het Algemeen Verbond Bouwbedrijf (AVBB), te dwingen de onderhandelingen over een nieuwe CAO voor de circa 180.000 bouwvakkers "eindelijk eens open te voeren". Volgens de bonden blokkeren de werkgevers het overleg al maandenlang omdat ze eerst een akkoord over goedkopere reiskosten willen.

Volgens Wildeman beschouwen de bouwvakkers een goede reisurenvergoeding als een verworven recht. "Zeker al vijftien jaar kennen we een goede regeling voor het woon-werkverkeer in deze sector waar flink wat wordt afgereisd. Wij willen best praten over een andere regeling, maar de werkgevers gaan te ver. Wij willen een collectieve afspraak in de CAO houden, de werkgevers niet."