De toezichthouders van de Europese Commissie, het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Centrale Bank (ECB) hebben hun evaluatie van de economische vorderingen van Griekenland afgerond. Dat werd maandag bekendgemaakt.

De inspecteurs van de zogenoemde trojka stellen dat Griekenland op koers ligt met de bezuinigingen en hervormingen die een voorwaarde zijn voor een nieuwe lening aan het land van 2,8 miljard euro.

De gesprekken van de trojka met Griekenland worden naar verwachting binnenkort afgerond. De eurolanden en het IMF zullen vervolgens volgende maand beslissen of de nieuwe lening daadwerkelijk wordt verstrekt.

Griekenland ontving de afgelopen jaren al voor zo'n 200 miljard euro aan noodleningen. In ruil daarvoor moet het land zijn economie hervormen, belastingen verhogen en drastische bezuinigingen doorvoeren.

De leningen worden in delen uitgekeerd, waarbij Griekenland elke keer moet bewijzen dat het hervormingsprogramma nog op koers ligt. Bij de vorige tranches van de noodleningen kostte dit bijzonder veel moeite, waardoor de spanningen in de eurozone keer op keer hoog opliepen.