VOORBURG - Boeren vullen hun inkomen steeds vaker aan met neveninkomsten. "Vooral huisverkoop van eigen boerderijproducten, caravanstalling en het verhuren van accommodatie voor toeristen zijn in trek", aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.

Vorig jaar verkochten bijna 5400 boeren aardappelen, bloemen, groenten, fruit en kaas direct vanuit huis. "Hiermee kan de consument boodschappen doen bij 6 procent van de boerenbedrijven", zegt het CBS. In 1998 deden iets meer dan 4000 boeren aan huisverkoop.

Verder hadden vorig jaar bijna 4000 boerenbedrijven een stalling voor bijvoorbeeld caravans en verhuurden bijna 2500 boeren accommodatie. In 1998 stelden iets meer dan 1000 boeren stallingsruimte beschikbaar. In dat jaar hadden ook iets meer dan plattelanders een bed klaarstaan voor toeristen.

"Agrotoerisme is het meest ingeburgerd bij de boeren in Zeeland. Bijna 9 procent van de Zeeuwse boeren verhuurt op de boerderij ruimte voor toeristen", volgens het CBS. "Het minst gangbaar is deze vorm van toerisme in de provincies Groningen, Zuid-Holland en Noord-Brabant."

Naast huisverkoop, stalling en toerisme verdienen boeren ook bij met windenergie en zorgtaken. Enkele honderden van hen zijn hierin actief. Hun aantal groeit relatief langzaam.