De wereldwijde militaire uitgaven bedroegen vorig jaar 1753 miljard dollar (bijna 1340 miljard euro). Dat is een half procent minder dan in 2011 en de eerste daling sinds 1998.

Dat blijkt maandag uit onderzoek van SIPRI (Stockholm International Peace Research Institute).

De daling komt vooral door bezuinigingen op defensie in de Verenigde Staten en Europa. China en Rusland gaven juist fors meer uit. China, dat na de VS het meest uitgeeft aan defensie, verhoogde zijn budget met 7,8 procent. Rusland deed dat zelfs met 16 procent.

"Wat we zien is het begin van een verschuiving in de balans van de wereldwijde militaire uitgaven van de rijke westerse landen naar de opkomende landen'', aldus Sam Perlo-Freeman van SIPRI.

Verenigde Staten

De VS namen in 2012 voor het eerst sinds de ineenstorting van de Sovjet-Unie minder dan 40 procent van de wereldwijde defensie-uitgaven voor hun rekening.

De VS waren vorig jaar goed voor 39 procent van de totale militaire uitgaven (ongeveer 682 miljard dollar). Nummer 2, China, gaf naar schatting 166 miljard uit, terwijl Rusland zo'n 91 miljard besteedde.

NAVO

De NAVO-leden gezamenlijk gaven ongeveer 1000 miljard uit aan hun legers. Omdat de VS en landen van de Europese Unie vermoedelijk blijven korten op hun oorlogs- en defensiebudgetten, denkt SIPRI dat de wereldwijde uitgaven de komende jaren blijven dalen.