Vrijdag 30 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Oudere met portemonnee

'Uitgesloten dat bestedingen hard genoeg groeien'

Het is uitgesloten dat de binnenlandse bestedingen zo hard groeien dat de extra miljardenbezuinigingen niet meer nodig zijn. 
Door Novum

Dat zei hoogleraar overheidsfinanciën en voormalig PvdA-Kamerlid Flip de Kam zondag in Buitenhof.

De oproep van premier Mark Rutte (VVD) om meer te besteden komt volgens hem niet aan. "Je kunt wel roepen: blijf glimlachen. Maar mensen kijken naar hun portemonnee en zien daar dan geen reden toe."

VVD-fractieleider Halbe Zijlstra zei eerder in Eva Jinek op Zondag er op te rekenen dat de extra bezuinigingen alsnog nodig zijn.

Dat mensen de hand op de knip houden, heeft het kabinet volgens De Kam ook aan zichzelf te wijten. "Steeds weer worden er plannen gelanceerd en dan weer ingetrokken. Ook het sociaal akkoord zal bijdragen aan een zorgelijk klimaat."

Uitgesteld

Het kabinet wil het begrotingstekort onder de drie procent houden. In het sociaal akkoord is afgesproken dat de eerder aangekondigde miljardenbezuinigingen voorlopig worden uitgesteld. Pas als blijkt dat de economie niet hard genoeg groeit om het tekort onder de drie procent te houden, worden de extra bezuinigingen alsnog doorgevoerd.

NRC Handelsblad concludeerde zaterdag uit een rondgang onder economen dat de economie volgend jaar zeker twee procent moet groeien om de bezuinigingen overbodig te maken. Het Centraal Planbureau (CPB) gaat uit van een groei van een procent.

Ramingen

Directeur van het CPB Coen Teulings vertrekt eind deze maand. Op zijn opvolger komt volgens De Kam een enorme druk te staan om optimistisch te ramen. De opvolger moet volgens hem stevig in zijn schoenen staan om niet aan die druk toe te geven.

Oud-staatssecretaris van Sociale Zaken Robin Linschoten (VVD) sprak in de uitzending van een gemiste kans. Volgens hem wordt alles net als in de jaren tachtig in de ijskast gezet.

"Het is goed dat er een akkoord is, alleen het is geen goed akkoord." Volgens hem moet op tal van terreinen worden gemoderniseerd, zelfs als het geen crisis was geweest, en gebeurt dat niet. "Never waste a good crisis", stelde hij.

Aanbevolen artikelen