De miljardenbezuinigingen die zijn uitgesteld gaan in september waarschijnlijk alsnog door. Dat verwacht VVD-fractieleider Halbe Zijlstra. 

"Ik wil niet de indruk wekken dat er in september niks gaat gebeuren", zei hij in Eva Jinek op Zondag.

In het sociaal akkoord tussen werkgevers, werknemers en kabinet is afgesproken dat de extra miljardenbezuinigingen om het tekort terug te dringen voorlopig van de baan zijn. Zijlstra wees erop dat die alsnog doorgaan als de economie niet aantrekt. "De belangrijkste hervorming van dit kabinet is het op orde brengen van de overheidsfinanciën."

Zijlstra zei dit nu alvast te zeggen om te voorkomen dat de miljardenbezuinigingen op Prinsjesdag als een 'konijn uit de hoge hoed' komen.

Norm

Het begrotingstekort mag echt niet hoger zijn dan 3 procent en moet gewoon naar 0 procent, zei Zijlstra.

Partijgenote Edith Schippers, de minister van Volksgezondheid, relativeerde de begrotingsnorm van 3 procent afgelopen week in het AD enigszins. "Het huishoudboekje op orde brengen, is een voorwaarde. Of dat precies 3 procent moet zijn, 2,9 of 3,2 procent, dat zijn voor mij willekeurige getallen'', zei Schippers. Maar Zijlstra vindt 3,2 procent 'geen goed plan', zo verklaarde hij zondag.

Opheldering

D66-leider Alexander Pechtold wil aanstaande dinsdag in de Tweede Kamer opheldering van minister Schippers, liet hij zondag weten.

"Onverstandig van Schippers om nu een discussie te beginnen over het uitgeven van extra geld. Mensen en bedrijven moeten weten wat het kabinet gaat doen. Het is belangrijk voor het vertrouwen van mensen dat het kabinet het eens is over de koers.''

De woordvoerder van Schippers onderstreepte zaterdag overigens al dat Schippers niet feitelijk de bedoeling heeft de EU-afspraak los te laten dat het begrotingstekort van lidstaten hooguit 3 procent mag bedragen.

Geschrapt

In het sociaal akkoord worden extra bezuinigingen van 4,3 miljard euro voor volgend jaar voorlopig geschrapt. Het kabinet hoopt dat de economie aantrekt, waardoor deze bezuinigingen niet meer nodig zijn.

In augustus maakt het opnieuw de balans op. Zijlstra zei er zondag 'sceptisch' over te zijn. Hij zou het wel 'heel knap' vinden als er in zo'n korte tijd zo sterk wordt ingelopen, meldde hij bij Jinek.

Hij verwacht dat het bezuinigingspakket na de zomer gewoon weer op tafel komt.

Verwachtingen

VVD-leider Halbe Zijlstra deed aan 'goed politiek verwachtingenmanagement' toen hij liet weten dat de uitgestelde bezuinigingen van 4,3 miljard waarschijnlijk toch nodig zullen blijken.

Dat zei VVD-coryfee Robin Linschoten zondag in Buitenhof. Zijlstra noemde het voorlopig afzien van de extra bezuinigingen 'een beetje een gekke constructie' en denkt dat het Centraal Planbureau na de zomer cijfers geeft die de doorvoering van het bezuinigingspakket volgend jaar toch noodzakelijk kunnen maken.

Volgens Linschoten heeft Zijlstra 'volslagen gelijk' en is het pakket voor wie de stukken allemaal goed leest ook helemaal niet van de baan. En zelfs als het consumentenvertrouwen enorm aanzwelt, zal het in deze periode van 3 maanden onvoldoende zijn. De kiezers van de VVD moeten weten dat het complete pakket gewoon op tafel komt, aldus Linschoten.