ZAANDAM - Een bijzondere last van 450 miljoen euro heeft supermarktconcern Ahold in het rood geduwd. De afschrijving op goodwill en wisselkoersverschillen hebben te maken met de verkoop van dochters in Zuid-Amerika en Azië, aldus het concern maandag bij de presentatie van de resultaten over het eerste kwartaal van 2004.

Ahold boekte daardoor een nettoverlies van 405 miljoen euro tegen een winst van 84 miljoen in dezelfde periode een jaar eerder. Het bedrijfsverlies kwam uit op 145 miljoen euro tegen een winst miljoen een jaar eerder.

Begin mei publiceerde het concern al de omzet, die op 15,4 miljard euro uitkwam, 11,3 procent minder dan in de eerste drie maanden van vorig jaar. De omzetdaling is het gevolg van ongunstige wisselkoersverhoudingen en desinvesteringen.

Het bedrijf zag de schulden in het eerste kwartaal verder afnemen van 7,5 miljard euro aan het einde van vorig jaar tot 7,1 miljard aan het einde van het eerste kwartaal. Door de lagere schuld daalde de post rentekosten ook flink. In het eerste kwartaal gaf Ahold bijna 30 procent minder uit aan rente tot een bedrag van miljoen euro.

Dochterbedrijf US Foodservice in de Verenigde Staten schrijft nog altijd rode cijfers. Het bedrijfsresultaat kwam uit op een verlies van 58 miljoen euro tegen 73 miljoen een jaar eerder. Analisten van banken hadden gerekend op een winst. De verbetering in het resultaat had volgens Ahold vooral te maken met wisselkoerseffecten.