Mogelijk verdwijnen honderdduizenden banen in de Europese zonne-industrie door een geplande importheffing op Chinese zonnepanelen. 

Dat zei Dennis Gieselaar, directeur van Oskomera Solar Power Solutions, zaterdag bij BNR Duurzaam.

De Europese Commisie zou de importheffing willen invoeren om een einde te maken aan het 'dumpen' van goedkope Chinese panelen op de Europese markt. "Bij 60 procent importheffing gaat dat ten koste van 242.000 banen in een jaar, zo is berekend", aldus Gieselaar.

Met de heffing wil de commissie de Europese producenten juist beschermen tegen de Chinese concurrentie. Volgens Gieselaar zijn er hier echter amper zonnepanelenproducenten, maar is er meer werk in de industrie daaromheen, zoals import en installatie. Duurdere panelen kunnen die werkgelegenheid in gevaar brengen.

Voorkomen

Duizend Europese bedrijven, waaronder dat van Gieselaar, schreven gezamenlijk een brief naar de Europese Commissie om te voorkomen dat de heffing wordt ingevoerd. Die besluit daar in juni over.

Europarlementariër Esther de Lange (CDA) is meer te spreken over de heffing. "We hebben wereldwijd afgesproken dat er niks mis is met handel en concurrentie. Maar als er inderdaad sprake van dumping blijkt, dan moet dit stoppen.''

Uit een zogeheten 'proportionaliteitstoets' moet volgens haar blijken of de maatregel de EU niet meer zal kosten dan zal opleveren, bijvoorbeeld door het verdwijnen van banen.

Paniek

Gieselaar vindt die toetsing niet genoeg. Volgens hem is nu al paniek op de markt door de aangekondigde heffing. Het duurt namelijk een aantal weken voordat een Chinese bestelling in Europa arriveert en bedrijven durven uit angst voor de maatregel nu al niets meer te bestellen.

Gieselaar is bang dat 'van eind mei tot diep in juni' geen panelen meer beschikbaar zijn en importeurs en installateurs daardoor werkloos thuis zitten.