Dijsselbloem wil EU-verdrag over bankenunie wijzigen

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën heeft geen moeite met een beperkte wijziging van het Europees verdrag om een beter en centraler toezicht op de Europese banken mogelijk te maken. 

Dat stelde hij zaterdag in Dublin, waar hij en zijn Europese collega's onder meer over deze zogenoemde bankenunie spraken.

Vooral de Duitsers hameren op een wijziging van het verdrag, omdat de bankenunie anders in zou druisen tegen de Duitse grondwet. Het is de bedoeling dat de Europese Centrale Bank (ECB) toezicht gaat houden op de banken. De Duitsers eisen een duidelijke scheiding met het monetair beleid van de ECB, om de onafhankelijkheid van de ECB te garanderen.

Dijsselbloem: "Ik ben er vrij nuchter over. Van ons had het niet gehoeven. Maar als de Duitsers zeggen dat ze anders niet verder gaan, dan is dat een reëel probleem.''

Verantwoordelijkheid

Het is de bedoeling dat de ECB medio volgend jaar de verantwoordelijkheid krijgt over de grote banken in de eurozone. De EU wil daarmee het vertrouwen van internationale beleggers in Europese financiële instellingen verhogen.

Daarna moeten geleidelijk de andere stappen van de bankenunie volgen. Volgens Dijsselbloem wordt er gekeken naar mogelijkheden om het hele proces te versnellen. De ECB en de Europese Commissie in Brussel dringen daar op aan.

De bankenunie moet de vicieuze cirkel tussen zwakke banken en de hoge schulden van staten doorbreken.

Referendum

PVV-leider Geert Wilders liet zaterdagavond weten een wijziging van het Europees verdrag te zullen aangrijpen om een referendum af te dwingen met behulp van de onlangs aangenomen referendumwet.

De kiezer moet zich dan volgens hem uitspreken over de bankenunie, maar ook over de overdracht van bevoegdheden aan Brussel en de financiële steun aan zwakke lidstaten in Zuid-Europa.

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie