Heerts optimistisch over instemming achterban

FNV-voorzitter Ton Heerts is optimistisch dat zijn achterban instemt met het sociaal akkoord. 

Hij liet dat zaterdag blijken in het radioprogramma TROS Kamerbreed.

Zaterdag adviseert de ledenraad van de vakcentrale over het akkoord. Daarna spreekt de Federatieraad, waarbij alle bonden zijn aangesloten, er zich over uit. Heerts zegt alleen positieve geluiden te horen over het sociaal akkoord.

De Abvakabo, een van de grootste FNV-bonden, heeft weliswaar gezegd dat het akkoord niet af is, maar dat betekent volgens Heerts niet dat deze bond tegen de afspraken is. "Het land is nooit af.''

De FNV-voorzitter wijst ook op een peiling van het tv-programma EenVandaag. Daaruit blijkt dat driekwart van de vakbondsleden positief is over het akkoord.

Vragen

In TROS Kamerbreed herhaalden de Tweede Kamerleden Eddy van Hijum (CDA) en Arnold Merkies (SP) dat het akkoord bij hen veel vragen oproept. Die betreffen vooral het uitstellen van de extra bezuinigingen van 4,3 miljard voor volgend jaar. Het kabinet heeft ze wel van tafel gehaald, maar het is onduidelijk of ze niet later alsnog terugkomen.

Ook voorzitter Annemarie Jorritsma van de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten heeft nog veel vragen over het akkoord. Volgens haar krijgen de gemeenten steeds meer taken toebedeeld. Ze wil weten wat daar de financiële gevolgen van zijn.

Lees ook: Sociale partners sloten 'geen juichakkoord'

Lees meer over:

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie