Op de werkvloer van Douwe Egberts heerst een angstcultuur. De 2300 werknemers vrezen voor hun baan en lijden onder een hoge werkdruk. 

Dat blijkt uit een inventarisatie van vakbonden FNV Bondgenoten, CNV en De Unie.

In de afgelopen maanden kregen de bonden steeds meer signalen dat er mensen bewust het bedrijf uitgewerkt worden.

Daardoor ontstond veel onrust. Mensen zijn bang om op het matje geroepen te worden bij kritiek en bang om zich ziek te melden. In totaal kwamen er bij de bonden ruim tweehonderd meldingen binnen.

Gesprek met topman

De bonden willen graag met topman Jan Bennink praten over de problemen, maar volgens bestuurder Nicole Boonstra van FNV Bondgenoten wil hij geen gesprek aangaan.

Douwe Egberts zegt zich niet te herkennen in het onderzoek van de vakbonden. 

"In een recent onderzoek naar de tevredenheid van werknemers bij DE wereldwijd zien we dit beeld niet terug", zei een woordvoerder van DE zaterdag. "We nemen de feedback van werknemers wel serieus en zullen de aanbevelingen van de vakbonden goed lezen", aldus de woordvoerder.

Beurs

DE Master Blenders 1753, het moederbedrijf van Douwe Egberts, ging vorig jaar naar de beurs na de afsplitsing van het Amerikaanse Sara Lee.

Vrijdag deed investeringsmaatschappij Joh. A. Benckiser (JAB) een overnamebod van 7,5 miljard euro. Die overname zat er volgens de bonden al aan te komen. Boonstra hoopt dat een nieuwe eigenaar rust binnen het bedrijf brengt.