IMF erkent Somalië na 22 jaar

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft de regering van Somalië na 22 jaar erkend. Hiermee is een einde gekomen aan de impasse, ontstaan na de val van dictator Mohamed Siad Barre in 1991.

Dat meldt BBC News vrijdagavond.

In een verklaring laat het IMF weten de betrekkingen met Somalië weer nieuw leven in te willen blazen nu de regering onder leiding staat van president Hassan Sheikh Mohamud.

Somalië is sinds 1962 lid van het IMF, maar door de jarenlange burgeroorlog was er geen regering waarmee het IMF kon onderhandelen. De val van dictator Barre in 1991 leidde destijds tot een bittere strijd tussen clans die het grootste deel van het Somalië in 20 jaar bloedige anarchie stortte.

Vorig jaar werden voor het eerst weer verkiezingen gehouden. Sinds president Hassan Sheikh Mohamud aan de macht is, tonen donorlanden weer meer interesse in Somalië.

De erkenning betekent dat Somalië kan rekenen op economische beleidsadviezen van het IMF. Van financiële steun is voorlopig geen sprake. Somalië heeft nog een schuld open staan bij het IMF van 270 miljoen euro.

Lees meer over:
Tip de redactie