AMSTERDAM - Minister Aart Jan de Geus van Sociale Zaken zou bij het aanpakken van illegale arbeid zeker een miljard euro kunnen besparen wanneer meer instanties toegang krijgen tot het Suwi-net. Dat is een database met persoonsgegevens uit 190 landen, waartoe nu alleen het UWV en gemeenten beperkte toegang hebben.

CDA-Kamerlid Gerda Verburg pleit er in De Telegraaf voor de toegang tot het Suwi-net te verruimen en te vereenvoudigen, door middel van een simpele wetswijziging. "We hebben goud in handen om fraude met sofi-nummers, uitkeringen en illegaliteit op te sporen. Maar door de beperkte toegang kunnen instanties nu alleen cliëntgegevens opvragen", aldus Verburg.

Naar schatting zijn er nu tussen de vijftig- en honderdduizend mensen illegaal aan het werk. Door gegevens van verschillende instanties te koppelen, kunnen de overheid en de sociale zekerheidsfondsen flink besparen, zegt het Kamerlid. Ze zou graag zien dat de sociale opsporingsdienst SIOD, de FIOD/ECD, de Vreemdelingenpolitie en de uitzendbureaus toegang krijgen tot het Suwi-net. Daarbij hoeft de privacy niet in het geding te komen, denkt Verburg, omdat alleen gerichte informatie opgevraagd kan worden.