Europese top over belastingontduiking

De komende top van Europese leiders buigt zich over belastingontduiking in de Europese Unie.

Dat maakte de voorzitter van de raad, Europees president Herman Van Rompuy, vrijdag bekend. Hij besloot het thema op de agenda te zetten van de bijeenkomst op 22 mei.

Volgens Van Rompuy gaat elk jaar zo'n 1000 miljard euro in de EU-lidstaten verloren door het ontduiken en ontwijken van belastingen.

De president noemt dat oneerlijk voor burgers en bedrijven die wel belasting betalen. Hij spreekt over een ernstig probleem voor landen die inkomsten nodig hebben om hun financiën op orde te brengen.

Van Rompuy haakt onder meer in op de actuele discussie over het bankgeheim. In de EU-lidstaat Oostenrijk bijvoorbeeld kunnen buitenlandse zwartspaarders nog steeds terecht.

Rumoer

Vorig week ontstond rumoer door de openbaring van een gelekt databestand van twee internationaal opererende trustkantoren. Daarop bleken namen en bedrijven te staan van politici en zakenmensen uit de hele wereld die geld hebben gestald op geheime rekeningen in belastingparadijzen.

Na een vergadering van de EU-ministers van Financiën vrijdag in Dublin hamerden zes landen publiekelijk op de noodzaak de problemen aan te pakken. De Duitse, Britse, Poolse, Franse, Italiaanse en Spaanse bewindslieden pleitten nadrukkelijk voor het wegwerken van de verschillen tussen de EU-landen.

Uitroeien

De Europese Commissie in Brussel presenteerde eind vorig jaar een reeks voorstellen om belastingontduiking met wortel en tak uit te roeien. De commissie waarschuwde dat belastingontduikers handig inspelen op de verschillen tussen de belastingwetten in de EU-lidstaten, en de lacunes in die wetten.

Brussel wil dan ook dat de nationale regeringen de gaten en gebreken wegwerken die bedrijven misbruiken om belastingen niet te betalen.

Belastingparadijs

De commissie vindt ook dat de EU krachtdadiger moet optreden tegen belastingparadijzen. Er is meer nodig dan de huidige internationale maatregelen, stelde commissaris Algirdas Semeta (Antifraude).

De commissaris moedigde de EU-lidstaten aan gemeenschappelijke criteria te hanteren voor het vaststellen van dergelijke paradijzen. Die zouden dan op een zwarte lijst moeten komen.

Lees meer over:

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie