Maandag 3 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Euromunt

Kabinet vreest niet voor Brussel

Het kabinet Rutte is niet bang dat Brussel vindt dat Nederland te weinig doet om de begroting op orde te brengen.
Door NU.nl/Lise Witteman

Dat zei staatssecretaris Weekers van Financiën vrijdag na afloop van de ministerraad.

Bij het sluiten van het sociaal akkoord donderdagavond, werden de bezuinigingen vooralsnog van tafel gehaald in de hoop dat de economie in de loop van de maanden voldoende zal bijtrekken om het begrotingstekort voor 2014 onder de 3 procent te krijgen. 

Mocht dat toch niet lukken, dan wordt in het najaar alsnog gekeken naar mogelijke bezuinigingen.

Comfort

Hoewel daarmee niet al op de deadline van 1 mei het kabinet met zekerheid kan stellen dat het begrotingstekort in toom gehouden wordt, denkt Weekers dat het kabinet aan Brussel toch voldoende 'comfort' kan bieden.

Het kabinet zal het pakket bezuinigingen van begin maart naar Brussel sturen, samen met de informatie over het sociaal akkoord. 

Op orde

"Volgend jaar gaat er in ieder geval een begroting die onder de drie procent tekort uitkomt naar Brussel", aldus Weekers. "We hebben een breed gedragen pakket aan maatregelen en hervormingen die op punten zijn bijgesteld, maar wel doorgaan."

Volgens Weekers kan Brussel er daarmee vanuit gaan dat Nederland het "huis op orde" aan het brengen is.

Later lichtte premier Mark Rutte nog toe dat het pakket maatregelen uit begin maart "gedeeltelijk of in zijn geheel" zal terugkomen in het najaar als het begrotingstekort niet gehaald lijkt te worden.

Ook komt er volgens hem wel "een grote voetnoot'' bij het bericht naar Brussel, waarin wordt uitgelegd dat er inmiddels een sociaal akkoord is gesloten.


Lees meer over:

Begrotingstekort

Aanbevolen artikelen