Eurozone akkoord met steun Cyprus

De landen in de eurogroep zijn akkoord gegaan met de 10 miljard euro die zij en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) als financiële steun aan Cyprus geven. 

Dat zei Jeroen Dijsselbloem, voorzitter van de eurogroep, vrijdag in Dublin.

De baas van het Europese noodfonds ESM, Klaus Regling, liet vrijdag weten dat de eerste leningen aan het land halverwege mei kunnen worden overgemaakt.

Cyprus moet minstens 13 miljard euro ophalen bij een herstructurering van zijn banken om in aanmerking te komen voor de noodsteun, eerder was dat nog 7 miljard euro. In totaal zou er dus 23 miljard euro nodig om het land te redden van een bankroet.

Volgens eurocommissaris Olli Rehn van Monetaire Zaken echter staat dat hogere bedrag nog niet helemaal vast. 

'Meer steun'

Vlak voor het akkoord kwam naar buiten dat Cyprus niet meer geld dan de 10 miljard euro wil.

Donderdag werd namelijk gespeculeerd dat de Cypriotische minister Nicos Anastasiades in een brief naar Brussel had gevraagd om meer steun van de eurolanden.

Verschillende ministers van Financiën hebben bevestigd dat dit dus niet het geval is, aldus Reuters.

Ierland en Portugal

De eurogroep ging ook akkoord met het verlenen van extra tijd aan Ierland en Portugal om hun Europese noodleningen terug te betalen. Daar mogen ze nu 7 jaar langer over doen.

Dijsselbloem noemde Ierland een bewijs dat de steunprogramma's voor de zwakkere eurolanden werken.

De langere looptijd van de leningen verlicht de druk op beide landen. "Het helpt hen uit het steunprogramma te komen", aldus de voorzitter van de eurogroep. Ierland en Portugal kunnen dan weer tegen een aanvaardbare rente zelf geld gaan lenen op de kapitaalmarkt.

De 27 Europese ministers van Financiën moeten overigens nog hun akkoord geven voor Portugal en Ierland. Dat gebeurt waarschijnlijk later op de dag. Europees commissaris Olli Rehn (Monetaire Zaken) zei te vertrouwen dat de ministers zullen instemmen met de voorstellen.

Lees meer over:

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie