Bij de Nederlandse Vereniging van Verkeersvliegers (VNV) is zeker één geval bekend waarin in ons land huiszoeking is gedaan bij een piloot van Ryanair.

De pilotenvakbond vermoedt dat dit gebeurd is op verzoek van de Duitse belastingdienst. In Duitsland zijn meer gevallen bekend, zei voorzitter Evert van Zwol vrijdag tegen het ANP.

Volgens de VNV zijn de huiszoekingen ''vrij recent'' en gaat het om werknemers van Ryanair voor wie geen belastingen en sociale premies zouden zijn betaald. Er zijn meer landen die onderzoek doen naar de praktijken van de goedkoop vliegende luchtvaartmaatschappij. ''Het lijkt een patroon te zijn'', zei Van Zwol.

Zelfstandigen

Piloten en andere werknemers komen doorgaans niet in loondienst bij de luchtvaartmaatschappij, maar werken als zelfstandig ondernemer. De contracten zijn zo opgesteld dat vaak onduidelijk is wie verantwoordelijk is voor de afdracht van belastingen en sociale premies.

De belastingregels waar piloten en stewardessen mee te maken verschillen per land. Werknemers weten daar veel te weinig van op het moment dat zij hun handtekening zetten.

Bovendien hebben zij in de huidige arbeidsmarkt vaak weinig keus dan akkoord te gaan met wat Ryanair biedt. De luchtvaartmaatschappij maakt daar handig gebruik van, meent Van Zwol.