Versoberde cao werknemers Rabobank

De Rabobank heeft met de vakbonden overeenstemming bereikt over de versobering van de nieuwe cao.

De Rabobank gaat onder meer bonussen voor het personeel afschaffen. Hierin is geen sprake meer van variabele beloningen.

Dit jaar krijgen de medewerkers nog wel een eenmalige uitkering ter hoogte van de bonus bij een goed-beoordeling. In 2014 worden de salarissen met 1,5 procent verhoogd. 

''Om onze bank gezond en solide te houden, is het noodzakelijk dat we in arbeidsvoorwaarden een stapje terug doen. Het wordt voor alle medewerkers minder'', zegt onderhandelaar Raymond van Hattem namens de Rabobank. Eerder werd al bekend dat de raad van bestuur van Rabobank over 2012 geen bonussen heeft ontvangen.

Dijsselbloem

Eerder pleitte minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën ook al voor soberdere bankcao's. De financiële sector had in zijn ogen te royale cao-salarissen.

In de sector wordt veel meer verdiend dan in andere sectoren en dat is onbegrijpelijk en slecht verteerbaar, stelde de minister in februari tot ongenoegen van de vakbonden.

Vakbond De Unie en CNV Dienstenbond zijn niettemin tevreden over het nu bereikte akkoord, omdat daarin ook een sociaal plan is afgesproken voor de onlangs aangekondigde reorganisatie. Rabobank maakte in februari bekend de komende jaren 6000 banen te schrappen.

Teleurstellend

De FNV is niet blij met het akkoord. "Teleurstellend is dat de bank niet bereid is echt te veranderen en bijvoorbeeld de topsalarissen te matigen. Het lijkt er erg op dat de medewerkers nu de prijs van de expansie van de coöperatieve bank moeten betalen", aldus Jan Paul Veenhuizen, bestuurder FNV Bondgenoten.

Behalve de afschaffing van variabel loon en een marginale loonsverhoging wordt de pensioenregeling versoberd en omgezet in een CDC-regeling. Daarbij komt het pensioenrisico bij de werknemers te liggen. Deze risico-overdracht wordt gedeeltelijk door Rabobank afgekocht, zo meldt de FNV.

Bij lokale Rabobanken zijn ongeveer 27.000 fte's. Wereldwijd hebben de Rabobank en al haar dochterondernemingen 61.103 fte's. Onder de overeenkomst vallen ongeveer 40.000 medewerkers.

Lees meer over:
Tip de redactie