AMSTERDAM - Bijna drie van de vier werknemers vinden afschaffing van het spaarloon helemaal geen goed idee. Dat blijkt uit een enquête onder driehonderd werknemers met spaarloon, die het onderzoeksinstituut NIPO dinsdag heeft bekendgemaakt.

Bijna twee op de drie werknemers in Nederland doen via hun werkgever mee aan het spaarloon, waarbij een deel van het loon belastingvriendelijk wordt geblokkeerd. Het kabinet wil het spaarloon volgend jaar afschaffen, omdat de belastingdienst te veel inkomsten misloopt.

Bijna alle ondervraagden (96 procent) hadden gehoord van de plannen tot afschaffing. Geënquêteerde VVD'ers waren het mildst in hun oordeel: 66 procent vond het helemaal geen goed idee. Bij de PvdA'ers was dit 86 procent.

Een groot deel van de ondervraagden wil ook dat het spaarloon voorlopig geblokkeerd blijft. Bijna de helft (46 procent) is tegen het idee van LPF-staatssecretaris Van Eijck van Financiën om het geblokkeerde geld in een keer vrij te geven. Daarentegen zegt 10 procent het juist een zeer goed idee te vinden.

Of de economie daadwerkelijk een impuls krijgt als het spaargeld vrijkomt, is zeer de vraag. Drie van de vier werknemers zegt het geld op een andere spaarrekening te zetten. Nauwelijks een op de tien zal het geld uitgeven. De overigen weten niet wat ze met het geld gaan doen.