Politici op Curaçao hebben donderdag verheugd gereageerd op het nieuws dat het land weer geld mag lenen.

In juli 2012 werd door premier Mark Rutte in een zitting van de ministerraad met ministers van Curaçao, Aruba en Sint Maarten (de zogenaamde Rijksministerraad) bepaald dat Curaçao geen gedegen begroting had en daarom niet meer mocht lenen en geen overheidspersoneel meer mocht aannemen.

Deze week bepaalde het College financieel toezicht (Cft), dat namens het Koninkrijk is ingesteld om de begrotingen van een deel van de Caribische eilanden van het Koninkrijk te controleren, dat Curaçao voor 2013 wel aan de begrotingsregels voldoet en weer geld mag gaan lenen.

Omdat echter nog niet volledig is voldaan aan de eisen van het Cft, geldt er nog steeds een vacaturestop bij de overheid.

Schulden

De maatregel werd opgelegd aan de toenmalige regering van Gerrit Schotte die te veel schulden zou opbouwen. Dat kabinet nam afscheid in september 2012. Huidige politici zijn blij met de beslissing van het Cft.

"Nu is er ruimte voor investeringen in de samenleving, die de afgelopen periode vooral vervelende beslissingen heeft gezien", stelt onafhankelijk parlementariër Glenn Sulvaran, die de huidige regering van Daniel Hodge steunt.

Pensioenleeftijd

Die zogeheten takenregering van Hodge, met professionals als minister in plaats van politici, heeft in de afgelopen maanden onder meer de pensioenleeftijd verhoogd, de ziektekosten versoberd en staat op het punt de btw op luxe producten te verhogen. Dat allemaal om de overheidsfinanciën weer op orde te krijgen.