Redding Cyprus kost miljarden extra

Het bedrag dat nodig is om Cyprus te behoeden voor een bankroet is gestegen van 17 naar 23 miljard euro.

Dat staat in een conceptverslag van de trojka van internationale schuldeisers in handen van persbureau AP. Onder de vorige maand gemaakte afspraken stijgt het bedrag dat het kleine euroland zelf moet ophoesten van 7 naar 13 miljard euro.

Aanvankelijk werd ervan uitgegaan dat Cyprus 17 miljard euro euro nodig had. Op basis van die schatting zegden de andere eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) uiteindelijk 10 miljard euro toe.

In ruil daarvoor moest Cyprus zijn bankensector herstructureren en zo zelf 7 miljard euro aan de redding bijdragen.

Dat de herstructurering 13 miljard euro moet opleveren staat in het nu uitgelekte conceptdocument van het IMF, de Europese Centrale Bank en de Europese Commissie.

Banken

Cyprus heeft toegezegd de twee grootste en meest noodlijdende banken aan te pakken, waarbij spaarders bedragen boven de ton helemaal of voor een gedeelte kwijt zijn.

Ook heeft het land extra belastingen beloofd, moet er worden geprivatiseerd en moet een gedeelte van de goudvoorraad van de centrale bank worden verkocht.

Vertrek

Cyprus heeft vorige maand overwogen om uit de eurozone te stappen. Dat zegt de minister van Buitenlandse Zaken van Cyprus, Ioannis Kaoulides, in een interview met Het Financieele Dagblad dat vrijdag in de krant wordt gepubliceerd.

Door de harde eisen die aan de hulpleningen voor Cyprus worden gesteld komt de eilandstaat in een diepe economische recessie terecht. Een scenario buiten de eurozone zou daardoor volgens Kaoulides nauwelijks slechter zijn geweest.

Failliet

''Óf je blijft in de euro en je krijgt een economische schok die een faillissement benadert. Óf je gaat eruit en gaat echt failliet. Was het onredelijk om te denken over vertrekken? Want het eindresultaat was bijna hetzelfde'', aldus de minsiter.

''Het kostte ons een, twee dagen om dit af te wegen. Er is geen alternatief dan dit op de Europese manier te doen.''

Rusland

Kasoulides geeft verder aan dat Cyprus in de week dat er een definitieve oplossing voor de financiële crisis in het land moest worden gezocht, op meer steun uit Rusland rekende.

Als Rusland de noodlijdende bank Laiki had overgenomen, had Cyprus geen 5,8 miljard euro, maar 3 miljard euro bij elkaar hoeven sprokkelen om in aanmerking te komen voor de Europese noodleningen.

''Maar ze waren niet geïnteresseerd. Waarschijnlijk hadden ze daarin gelijk, we hebben gezien hoe het met Laiki is afgelopen.''

De bank Laiki is inmiddels opgedoekt en rekeninghouders die meer dan 100.000 euro bij de bank hadden gestald zijn dat geld kwijt.

Vijf vragen over Cyprus

Alles over de schuldencrisis

Lees meer over:

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie