De nieuwe toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaat de komende tijd scherp toezien op de woningmarkt. De waakhond maakt zich zorgen over de afgenomen concurrentie op de hypotheekmarkt.

Dit heeft de ACM, die per 1 april van start ging na een fusie met telecomtoezichthouder OPTA, de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) en de Consumentenautoriteit, donderdag bekend gemaakt.

"De woningmarkt staat hoog op de maatschappelijke agenda. Wij gaan optreden om de concurrentie en transparantie te versterken", aldus ACM-voorzitter Chris Fonteijn. Volgens hem gaat het in de nieuwe waakhond meer dan alleen om alleen 'opsporen en bestraffen'. 

De waakhond gaat bijvoorbeeld om de concurrentie te bevorderen onderzoeken of nieuwe aanbieders wel kunnen toetreden tot de hypotheekmarkt. 

Maar, zo benadrukt Fonteijn, de ACM blijft ook een felle toezichthouder. "Ik zie geen terugtrekkende beweging voor het mededingingstoezicht." Zo kan tijdens een lopend onderzoek naar een bedrijf, als de situatie dringend wordt, ook het gesprek worden aangegaan om te kijken of dit direct al tot verbeteringen kan leiden.  

4G

Extra oog heeft de autoriteit ook voor de mobiele telecommarkt.  De komst van 4G zal leiden tot nieuwe diensten, maar dit moet niet leiden tot hogere prijzen of qua dienstverlening ten koste gaan van de consument.

De ACM is op 1 april van start gegaan. Met de fusie moet de effectiviteit op het toezicht worden vergroot, maar het gaat vooral ook om een kostenbesparende maatregel. "Het was een politieke keuze", zo benadrukte Fonteijn donderdag nog eens.

Kritiek

Fonteijn liet zich toen de fusie ter sprake kwam in het begin kritisch uit over het opgaan van de drie waakhonden, omdat dit ten koste zou gaan van de capaciteiten van de waakhond. 

De ACM-voorzitter laat nu weten heel goed af te moeten gaan wegen waar als toezichthouder ingregepen kan worden en waar niet. Fonteijn had daarnaast liever gezien dat de nieuwe toezichthouder pas was begonnen als de nieuwe stroomlijningswet was ingevoerd, die alle materiële werkwijzen en bevoegdheden van de ACM uitwerkt. Dat die nu nog niet bestaat, kost volgens Fonteijn extra capaciteit wegens naast elkaar bestaande wetgeving. 

En dat terwijl de waakhond tot en met 2015 juist 7,4 miljoen moet bezuinigen. Het gaat om een bedrag van 3,4 miljoen in 2012 en 2013, de rest volgt daarna.