Flinke afname aantal scheefhuurders

Het aantal scheefhuurders is tussen 2009 en 2012 met 94.000 afgenomen tot 695.000.

Dat blijkt uit het Woononderzoek Nederland 2012 dat donderdag is gepresenteerd door minister voor Wonen Stef Blok (VVD). Het aandeel scheefwoners bij corporaties nam af van 29 tot 26 procent.

Volgens de onderzoekers van het ministerie en het Centraal Bureau voor de Statistiek, die zeventigduizend mensen hebben ondervraagd, is de daling te danken aan het strenger geworden toewijzingsbeleid voor sociale huurwoningen, mede op aangeven van Brussel.

Ook de daling van inkomens speelde een rol, omdat hierdoor huishoudens weer onder de inkomensgrens van 33.000 euro zijn uitgekomen.

Een derde factor is volgens de onderzoekers de toename van het aantal huurwoningen in de vrije sector, met een huurprijs boven de 665 euro. Van het totaal aantal huurwoningen is nu twaalf procent vrije sector. In 2009 was dat nog zeven procent. Meer huishoudens met een hoger inkomen hebben hierdoor buiten de corporaties om een huurwoning kunnen vinden.

Sinds 2009 zijn er tweehonderdduizend huishoudens bij gekomen, berekenden de onderzoekers. Daarvan heeft slecht 140.000 een eigen koop- of huurwoning betrokken. De overige zestigduizend wonen niet, of niet meer, zelfstandig.

Verhuizen

Uit het onderzoek blijkt verder dat tussen 2009 en 2012 het aantal verhuizingen met negentien procent afnam. De doorstroming op de koophuizenmarkt nam zelfs af met 47 procent. Opmerkelijk is dat starters vrijwel even vaak verhuisden als voor de crisis. Wel betrokken zij vaker dan eerder een huurwoning.

Lees meer over:

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie