In het eerste kwartaal van dit jaar zijn wederom flink minder woningen verkocht, tegen een lagere prijs. 

In vergelijking met het vierde kwartaal van vorig jaar gaat het zelfs om een daling van 30 procent. NVM-makelaars verkochten in het eerste kwartaal ruim 17.500 woningen. In de hele markt werden er totaal 23.750 woningen verkocht.

Dit blijkt donderdag uit cijfers van de NVM, de grootste makelaarsorganisatie van Nederland. Een woning wordt nu voor gemiddeld 206.000 euro verkocht.

Toch durft de makelaarsvereniging er vanuit te gaan dat het dieptepunt van de woningmarkt inmiddels is bereikt. Begin 2013 voorspelde de vereniging dat de prijzen ook dit jaar weer dalen tussen de 5 en 7 procent.

Beweeg de cursor over de lijn om de aantallen te zien . De gegevens zijn afkomstig van NVM. Bekijk hier een grote versie.    - (c)NU.nl/Daan van Elk

Volgens de makelaars zijn er twee signalen waaraan uitzicht op herstel af te leiden is. In eerste instantie dalen de woningprijzen niet meer zo hard als in 2012. In het derde kwartaal van 2012 lagen de prijzen nog 7,3 procent lager lagen ten opzichte van een jaar eerder. Nu is de daling met 5,5 procent veel minder sterk. 

Beweeg de cursor over de lijn om de percentages te zien . De gegevens zijn afkomstig van NVM. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Daan van Elk

Betaalbaarder

De makelaarsvereniging stelt dat woningen door die daling ook steeds betaalbaarder zijn geworden. De woonlasten van een gemiddelde tussenwoning in Nederland liggen nu ruim 18 procent lager dan begin 2009, aldus de NVM.

Ook is het voor het eerst sinds lange tijd dat het aantal te koop staande woningen in Nederland niet is gestegen. Dat zijn er naar schatting momenteel 227.000. Een woning staat gemiddeld 170 dagen te koop.

Evenwicht vraag en aanbod

"De betaalbaarheid van koopwoningen ten opzichte van huurwoningen neemt toe. En het aanbod en de verkooptijden van woningen die te koop staan, stabiliseren. Daaraan zie je dat het evenwicht tussen vraag en aanbod langzaam herstellende is", zo stelt voorzitter Ger Hukker.

Hukker vindt al enige tijd dat het goed is dat de vraagprijzen van koopwoningen dalen. Hij spreekt over een nieuwe werkelijkheid met steeds reëlere prijzen. "Daardoor gaan vraag en aanbod weer langzaam naar elkaar toe groeien", zo stelt hij.

Ook De Nederlandsche Bank en het Centraal Planbureau lieten onlangs al weten uit te kijken naar een stabilisatie op de woningmarkt.

Bekijk hier een interview met Ger Hukker:

Herstel

Dat ook de NVM na een slecht kwartaal durft uit te kijken naar herstel, komt doordat de vereniging de daling in de eerste paar maanden van dit jaar had verwacht.

Door veranderende wetgeving per 1 januari kochten veel mensen in de laatste paar maanden van vorig jaar nog snel een huis. "Die aankopen worden in het eerste kwartaal van dit jaar zoals verwacht gemist. Het vooraf gehoopte doorstroomeffect is echter uitgebleven", aldus Hukker.

De tussenwoning was in de afgelopen maanden de snelst verkopende woning: de verkooptijd daalde met 4,8 procent tot 131 dagen. Andere woningtypen stonden langer te koop, zoals appartementen (155 dagen) en vrijstaande woningen (258 dagen).

VEH

Ook Vereniging Eigen Huis (VEH) denkt dat het dieptepunt al bereikt is. Maar de belangenorganisatie verwacht geen spectaculair herstel. 

VEH is verder ontevreden over het beleid van minister Stef Blok voor Wonen. "Hij zei dat hij voor rust zou zorgen op de huizenmarkt en het is inderdaad erg rustig", liet de woordvoerder weten.