AMSTERDAM - Luchtvaartmaatschappij KLM bestelt elf nieuwe vliegtuigen bij het Amerikaanse bedrijf Boeing. Bovendien bekijkt de maatschappij de mogelijkheid om op termijn nog meer vliegtuigen te kopen, zo bracht KLM donderdag naar buiten.

De vliegtuigen moeten twaalf toestellen vervangen. Het eerste nieuwe vliegtuig arriveert in 2002 en de laatste voor 2005. Het gaat om acht toestellen van het type 777-200ER747-400ERF

De luchtvaartmaatschappij onderhandelt nog met verschillende partijen over de motoren die in de toestellen komen. KLM wil niet zeggen hoeveel de vliegtuigen kosten. Deskundigen schatten een dergelijke investering op enkele miljarden euro's.

In de tweede ronde wil KLM kijken naar de vervanging van nog eens 24 vliegtuigen. Daarvoor is niet alleen Boeing in de race, maar ook het Europese samenwerkingsverband Airbus. De woordvoerder van KLM kon niet aangeven om hoeveel nieuwe toestellen het hierbij gaat. "Dat bestuderen we nog. Daarbij kijken we onder meer naar de toestand in de vliegbranche."