'Europa en Japan vormen rem op wereldeconomie'

De groei van de wereldeconomie zal dit jaar niet versnellen omdat herstel in Europa en Japan uitblijft.

Dat zei directeur Christine Lagarde van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) woensdag. Zij denkt dat de groei niet veel hoger zal zijn dan vorig jaar. Het IMF komt over een kleine week met nieuwe groeiramingen.

Volgens Lagarde is de wereld in drie schalen in te delen, landen die het goed doen, een aantal dat bijna hersteld is en landen die nog het nodige voor de boeg hebben. Europa behoort tot de laatste categorie en moet zich onder meer opmaken voor een stevige hervorming van de bankensector.

In Japan moet er juist meer vertrouwen komen dat het monetaire beleid zal leiden tot economische groei. Ze verwelkomde dan ook de steunplannen die de Japanse centrale bank recent onthulde.

Verenigde Staten

De Verenigde Staten staan er volgens Lagarde aardig voor, maar ze maakt zich wel zorgen over de automatische bezuinigingen die vorige maand in werking traden. De zogeheten sequestration kan ten koste gaan van groei op een moment dat veel Amerikanen werkloos zijn.

''Het is een extreem grof instrument dat diep snijdt in tal van belangrijke programma's, waaronder voorzieningen voor de allerzwaksten, terwijl de voornaamste uitgavenposten ongemoeid blijven.''

Alle berichten over de schuldencrisis in ons nieuwsdossier

Lees meer over:

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie