S&P ziet toekomst Cyprus zonniger in

Standard & Poor's (S&P) heeft zijn beoordeling van de vooruitzichten voor Cyprus verhoogd van negatief naar stabiel.

De rating voor de kredietwaardigheid van het land blijft CCC. Dat maakte de kredietbeoordelaar woensdag bekend.

S&P gaat er in zijn positievere oordeel over de toekomst van uit dat de Cypriotische overheid instemt met de voorwaarden waaronder het land tot 10 miljard euro aan noodsteun tegemoet kan zien. Het eerste deel van dat geld, dat nodig is vanwege een dreigende ineenstorting van de grote bankensector in het land, wordt naar verwachting begin juni overgemaakt.

De kredietbeoordelaar verwacht, in een basisscenario, dat Cyprus een euroland blijft. ''Het lijkt echter waarschijnlijk dat de recent ingestelde kapitaalbeperkingen van kracht blijven om een nieuwe uitvlucht van kapitaal tegen te gaan.'' S&P stelde verder te rekenen op een economische krimp van 20 procent in de periode 2013 tot en met 2016.

Geldschieters

De Europese geldschieters van Cyprus benadrukten woensdag dat het land zijn belofte moet nakomen om goud en andere staatseigendommen ter waarde van 1,8 miljard euro te verkopen. De staatsschuld van Cyprus zal dit jaar 109 procent van het bruto binnenlands product (bbp) zijn en zal in 2015 een piek bereiken van 126,3 procent van het bbp. Dat staat in een rapport van de Europese Commissie waarop Bloomberg de hand wist te leggen.

Brussel voorspelt in hetzelfde rapport een economische krimp van 8,7 procent dit jaar en een verdere terugval van 3,9 procent volgend jaar. Voor 2015 wordt gerekend op een groei van 1,1 procent.

Rusland

Ook wordt er van uitgegaan dat Cyprus zijn schulden aan Rusland vanaf 2018 in 5 gelijke delen terugbetaalt. Andere voorstellen om de economie van het land weer op poten te krijgen, zijn onder meer het ontslag van 4500 ambtenaren, een salarisverlaging in de publieke sector, een btw-verhoging en hogere accijns op alcohol en tabak.

De Europese ministers van Financiën komen donderdag bijeen in Dublin om over Cyprus te praten.

Alle berichten over de schuldencrisis in ons nieuwsdossier

Lees meer over:

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie