ROTTERDAM - Het naar boven halen van de Russische atoomonderzeeër Koersk heeft het sleep- en bergingsconcern Smit Internationale geen windeieren gelegd. De divisie Salvage & Towage (berging, wrakopruiming) zag vorig jaar haar bedrijfsresultaat maar liefst 42 procent stijgen tot 10,1 miljoen euro.

Niet alleen de lichting van de Koersk droeg bij aan het positieve resultaat van het bedrijfsonderdeel. Ook de berging van de Japanse kotter Ehime Maru, die begin 2001 bij Hawaii zonk na aanvaring met een Amerikaanse atoomonderzeeër, leverde geld op.

Het totale bedrijfsresultaat van Smit Internationale kwam in uit op 25,6 miljoen euro, 9 procent meer dan het jaar ervoor. De nettowinst steeg beduidend forser, ruim 22 procent tot 17,4 miljoen euro. De winstgroei kwam vooral door goede prestaties bij de niet volledig in het bedrijf opgenomen deelnemingen zoals Keppel Smit (havensleepdiensten Singapore) en SmitWijs (zeesleepvaart). Die zagen hun resultaat bijna verdubbelen van 4,8 miljoen tot 9,1 miljoen euro.

Het Rotterdamse bergings- en sleepconcern is ondanks de behaalde resultaten voorzichtig voor dit jaar. Gezien de voortdurende onzekerheden in bepaalde markten schat Smit Internationale op ongeveer eenzelfde resultaat uit te komen als vorig jaar.

/DOSSIERKoersk